Frågan är egentligen vad som händer kring Eurovision just nu. Svaret är i korthet att det inte verkar hända så mycket även om den är i rullning inför nästa år. I alla fall är här några kortisar kring vad som har hänt fram tills nu.

Efter Danmarks seger i Malmö i maj i år verkar det som att någon slags total dimma har lagt sig över Europa. Känslan är att det har skrivits väldigt lite om nästkommande års upplaga under de månader som har gått och det känns som att många länder är osäkra på om de vill vara med eller ej. Kanske har den europeiska finanskrisen verkligen slagit till på riktigt? Det ska bli intressant och se vad som sker då tävlingen går av stapeln i B&W Hallerne i Köpenhamn i början av maj.

ARENAN

Det blir som sagt B&W Hallerne i Köpenhamn som får stå värd för ESC 2014. Det fanns en del alternativ men det enda som var realistiskt nog var Köpenhamn. Nu är arenan inte färdigbyggd utan kommer byggas om då det är ett nedslitet område. Känns lite som lex Baku.

ANTALET DELTAGARE

Hittills (7 november 2013) har endast 30 (!) länder fullständigt bekräftat deltagande till ESC 2014. Samma tid förra året hade 39 länder bekräftat deltagande (med en återvändare). Två nedslag har det också blivit då både Cypern och Kroatien har av ekonomiska skäl tackat nej till att medverka nästa år. Däremot är Portugal tillbaka i tävlingen igen (beskedet kom idag).

Utöver Cypern och Kroatien är det flera länder i Europa som tävlat tidigare år som ej återvänder till 2014: Andorra, Luxemburg, Marocko, Monaco, Slovakien, Turkiet och Tjeckien. De flesta av dessa länder anger ointresse, dåliga placeringar, orättvisor inom tävlingen och ekonomiska problem som orsak. Liechtenstein har återigen försökt bli medlemmar i EBU men misslyckats.

Stora frågetecken är det kring Greklands medverkan 2014. Under sommaren stängdes nationella TV-bolaget ERT ned av ekonomiska skäl, men startades sedan upp igen i en begränsad form. I samband med att nedstängningen gjordes förlorade ERT sitt medlemskap i EBU och enligt EBU så kan inte det tillfälliga TV-bolaget godkännas som medlem. Medan man håller på och rekonstruerar ERT till det nya bolaget NERIT så måste man därför söka nytt medlemskap i EBU – före årsskiftet. Annars får man inte vara med i ESC i Köpenhamn.

Utöver Grekland är det fortfarande osäkert kring om Armenien, Azerbajdzjan, Italien, Moldavien, Rumänien, Serbien och Slovenien kommer att vara med i Köpenhamn nästa år. Dessa länder deltog i Malmö och har i princip inte sagt ett ljud om de ska vara med eller ej. Italien, Moldavien och Slovenien tillhör i denna grupp undantagen då de för ESCToday sagt att de troligen kommer att deltaga – men det är alltså ingen bekräftelse.

Skulle inga fler länder tacka ja kommer det bli 25 semifinalister och 5 direktkvalificerade. Skulle resterande antalet länder av de som nämnts i stycket ovanför tacka ja skulle det bli 31 semifinalister och 6 direktkvalificerade.

LÄNDERS FÖRBEREDELSER

Tre länder (Makedonien, San Marino och Österrike) har valt artist internt. För Makedonien blir det sångerskan Tijana Dapcevic, för San Marino tredje gången gillt Valentina Monetta och för Österrike ”skäggige damen” Chonchita Wurst. Övriga länder som har bekräftat deltagande har de flesta bestämt uttagningsform. Många av länderna kommer att hålla en nationell uttagning/final, vilket är positivt eftersom det nästan varit tvärtom då antalet länder som valt internt nästan har varit störst.

HELT TYST FRÅN SVT

Kanske tog Eurovision musten ur Sveriges Television eftersom det nästan inte har sagts något alls från dem gällande 2014 års Melodifestival. Framförallt nu på hösten då man önskar veta vem/vilka som ska bli programledare samt vilka bidrag och artister som ska tävla. Det har varit ganska nyhetsfattigt även innan dess med kortfattade nyheter om hur man gör för att tävla. Kanske har som sagt ESC tagit musten ur SVT.

En fråga som kvarstår är hur SVT tänker konkurrera med OS i Viasats kanaler. Kanske får lördagsunderhållningen i februari och mars för första gången stryk med något färre tittare. Eller så blir det tvärtom.

Vad tycker du om förberedelserna inför ESC & Melodifestivalen? Kommentera gärna!

Skrivet av: Hollac16