(c) Jonatan Staaf, Poplight

(c) Jonatan Staaf, Poplight

Poplight var på plats under den sjätte fredagsfinalen av Idol 2013 och här kan du läsa Poplights direktrapportering från fredagskvällen i studion.

Sju deltagare kvar, efter dagens fredagsfinal kommer de att vara sex stycken. Kvällens tema är ”Big band Friday” och idolerna kommer under kvällen att ackompanjeras av ett liveband på scenen.

 

1. Sandra – Wonderwall (Oasis)

Sandra har blandat och gett de senaste veckorna och verkar fortfarande leta efter sin genre i Idol. Här får vi höra en riktig 90-tals klassiker av Oasis, nämligen ”Wonderwall”. I enlighet med dagens tema får vi höra en jazzig storbandsversion rocklåten. Sandra passar bra i genren, kanske är detta hennes grej? Hon visar stor självsäkerhet på scenen och får tillfälle att utnyttja sin stora röstkapacitet på allra bästa sätt. Det här måste väl ändå juryn tycka om?

Bagge: Ville också se ännu mer experimenterande med låten, men tycker att Sandra bjöd på en bra show och att numret var skitbra.

Bard: Anser att det här är Sandras grej, men är ändå förvånad över låtvalet. Vill se henne ta de riktiga topptonerna, men berömmer ändå helheten.

Laila: Ett genomtänkt nummer med bra koreografi, håller inte med Bard utan tycker att hon fick visa sin kapacitet


2. Gabriel – As long as you love me  (Justin Bieber)

Gabriel kör vidare på den inslagna vägen med moderna poplåtar och bjuder här på en tolkning av det moderna fenomenet Justin Bieber. Går detta att göra med ett storband i bakgrunden? Gabriel är snyggt uppklädd i kostym med flyga och ser ut som hämtad från en jazzbar i Nashville. Han passar perfekt in i rollen, sången är minst sagt skaplig och jag känner inte Biebers närvaro överhuvudtaget här. Men juryn ska bedöma sången, vad säger de här?

Bagge: Vill att Gabriel ska lyssna på Svante Thuresson. Tyckte inte att det var jättebra, passade inte riktigt

Bard: Gillar att Gabriel står för sin sak, men har åsikter om den kritiken han själv fått i medierna den senaste veckorna. Bard gillar dock Gabriel som artist, nämner dock inte mycket om framträdandet.

Laila: Gillar att han tar för sig på scenen, behagligt att titta på. Rösten gifte sig dock inte med orkestern, något som inte passade.


3. Kevin – It’s my life (Bon Jovi)

Kevin är som sagt inte på plats utan vi får här se ett bandat framträdande från dagens repetition. Det är onekligen spännande att se framträdandet som det ser ut i TV, något vi sällan får göra här. Kevin har hittat sin genre och kört på den under samtliga fredagsfinaler, men detta blir något nytt för honom. Låtvalet är tacksamt och gör sig bra i en jazzig version, men hur är det med framträdandet och sången? Nja, refrängerna känns dessvärre ganska svajiga och Kevin ska nog hålla sig till soft rock.

Bagge: Tycker att Kevin passade bra i musiken. Anser inte att Kevin håller samma klass som de andra rent sångmässigt men helheten gör att han förtjänar att vara kvar

Bard: Bästa framträdandet hittills! Passade riktigt bra i genren men vill se en betydligt bättre koreografi.

Laila: Berömmer inledningen och låtvalet, men tycker att det blev fel i tonartshöjningen. Såg ut som att han var rädd för tjejerna på scenen.


4. Matilda – Umbrella  (Rhianna)

Matilda fick sitt stora erkännande efter förra veckan då hon gjorde en bejublad version av ”Release me”. Hon har uttryckt att hon passar bäst i avskalade låtar, hur kommer det då att fungera när hon har 18 personer bakom sig? Vi ska ta i beaktning att hon har skadat knät under veckan, det påverkar onekligen koreografin. Matilda står istället stilla vid sitt stativ och gungar med i takten. Sången fungerar bra, det är sådär lagom i otakt med musiken precis som det ska vara och rösten passar perfekt i låten. Hennes bästa framträdande hittills!

Bagge: Berömmer att hon ”hängde med tonerna” och sångmässigt var det hennes bästa nummer hittills

Bard: Hon är helt rätt ute idag, vill dock fortfarande se mer självförtroende och saknar beslutsamhet i hennes framträdande. Vill dock se att hon är kvar i tävlingen

Laila: Instämmer med övriga jurymedlemmar, ett riktigt bra framträdande men vill se mer självfötroende och att hon tar ett steg till i utvecklingen.

 

5. Jens – Mama I’m coming home  (Ozzy Osbourne)

Efter förra veckans föga imopnerande sidsteg i genreväg, då han även hängde löst, är Jens tillbaka med en låt som i orginalversion ligger närmare hans stil. Men nu är det storband och hur låter ”Mama I’m coming home” ikväll? Jens är klädd i klassisk kostym kombinerat med en hatt. Och här får vi alltså Ozzy Osbourne i swing? Jens rör sig fruktansvärt bekvämt på scenen och det syns att han gillar det han gör idag. Vi får se härliga danssteg och det här är många nivåer upp jämfört med förra veckans debacle. Det är ett skådespel av mästarklass, sång på hög nivå och ett fantastiskt framträdande!

Bagge: Satt och skrattade under framträdandet, blev verkligen underhållen. Bra sång, växer rejält! 

Bard: Tycker att han har tagit kritiken väldigt bra, mindre bröl och mer dynamisk sång. Mer show än Kevin, bättre på att ta kritik än Gabriel. Exalterad!

Laila: Tog över hela scenen, sången satt som en smäck. 100 poäng till Jens.

 

6. Elin – Roxanne  (The Police)

Stod för den här säsongens, kanske, bästa framträdande förra veckan, alla kategorier. Blir det en extra press för henne ikväll? Påstår sig älska liveband, vi får se om det lyser igenom på scenen. Här får vi en jazz/swing version av ”Roxanne” och Elin följer de övriga idolernas exempel och gör riktigt bra ifrån sig. Precis som i fallet Jens ser Elin mycket bekväm ut på scenen och det smittar av sig på helhetsintrycket. Vibratot i de höga tonerna är ett givet signum för Elin som stärker sina aktier ikväll!

Bagge: Tyckte det var rätt låtval och berömde Elin på scenen. Från Pepes bodega till Las Vegas!

Bard:Ser ett skivkontrakt för Elin i framtiden. Tyckte att hon fick storband att kännas fräscht, det är att lyckas.

Laila: Berömmer Elins utveckling, det har gått i raketfart. Ser en framtid för Elin i Globen om detta fortsätter.

 

 

7. Erik – Hurtful  (Erik Hassle)

Erik var juryns stora favorit under de inledande fredagsfinalerna, men under de senaste veckorna har hans stjärna dalat en aning, samtidigt som flera andra lyft sig. Nu får vi höra ”Hurtful” med storband, hur hanterar Erik detta? Det är ett oklanderligt framträdande och Erik sjunger bra. Men sceniskt blir det ganska stelt, han travar runt lite på catwalken men det känns aningen oinspirerat. När de flesta ikväll har gjort sina bästa framträdanden någonsin gör Erik inte det, vi har sett tidigare att det kan straffa sig. Publiken är dock med på noterna!

Bagge: Tyckte också att det var riktigt bra, var orolig för Eriks tunna röst, men kände att han var i symbios med bandet.

Bard: Är som vanligt lyrisk över Eriks framträdande och tyckte verkligen han sjöng storbandsjazz, overall var det skitbra.

Laila: Anser att Erik ”nailade” det, allt satt som en smäck. Instämmer annars i allt som de övriga jurymedlemmarna sa.

 

Baserat på vad juryn har sagt idag ligger Gabriel illa till. Även Kevin borde vara där, hans massiva stöd talar dock emot att han skulle hänga löst. Det är jämnt ikväll och ingen sitter säkert på allvar!