(c) Jesper Lindqvist, Poplight

(c) Jesper Lindqvist, Poplight

Poplight var på plats och rapporterade från den femte fredagsfinalen av Idol 2013. Här kan du läsa hela rapporten från den fredagsfinalen.

Det är återigen dags för fredagsfinal av Idol och temat för kvällen är ”Idoler som lyckats”. En hel del bekanta namn, och låtar, kommer således att dyka upp. Nytt för ikväll är att idolerna tillåts ha bakgrundsdansare med sig på scenen.

 

1. Miriam – This is my life (Anna Bergendahl)

Miriam har tidigare satsat på upptempolåtar allt som oftast men ikväll får vi alltså höra hennes version av kärleksballaden ”This is my life”, Anna Bergendahl. Nog kunde vi vänta oss att Miriam skulle göra detta i en något annorlunda version, i ett högre tempo. Det är elektriskt, välsjunget och mer genomtänkt koreografi än tidigare. En stor uppryckning från tidigare veckor!

Bagge: Känner sig lite delad men gillar också att hon gör en egen version av låten. Säger dock att han gillar Anna Bergendahl

Bard: Tycker att Miriam växer och att hon gör låten till sin egen. Uteslutande positiv!

Laila: Gillade känslan och tyckte att det var väldigt bra. Blev berörd av numret och instämde med jurykollegorna.

 

2. Sandra – You (Robin Stjernberg)

Sandra har fått förhållandevis negativ kritik de senaste veckorna och förra veckan hängde hon löst. Nu gör hon en version av den mest aktuella låten, nämligen Melodifestivalvinnaren ”You” av Robin Stjernberg. Versionen av Sandra är mer en renodlad ballad och känslan är att den passar hennes röst bra. Det klassiska wailandet i refrängen väljer hon bort och kör det renare, ett säkert men likväl bra val. Frågan är om orginalets närhet i tid inte gäckar henne ikväll. Men framträdandet är det starkaste hon har gjort hittills.

Bagge: Håller med Laila, tyckte att det var en riktigt stark i refrängen. Tror att Sandra är på rätt spår. Passar också på att hylla Robin Stjernberg

Bard: ”Friskt vågat, hälften vunnet”. Trodde att hon hade tagit sig vatten över huvudet. Alla vi som minns Bards kritik mot Robin 2011 måste vara förvånade för han hyllar honom under större delen av sitt ”tal”.

Laila: Tyckte att det kändes lite skakigt inledningsvis, men refrängen räddade henne. Gillade framträdandet överlag.

 

3. Kevin – Hope and glory (Måns Zelmerlöw)

Dags för, den omåttligt populära, Kevin Walker. Omskriven i media, för annat än musiken. Nu ger han sig på sin första rena upptempolåt i ”Hope and glory”, något överraskande eftersom Kevin förra veckan nämnde att han hade hittat sin grej i soft rock. Men han överraskar, här får vi en soft rock version av ”Hope and glory”, tro det eller ej. Lite hackigt i början av refrängen men i övrigt sitter sången lika bra som tidigare veckor. Sin vana trogen är det inte mycket rörelse men han förmedlar ändå starka känslor. En väldigt egen version, men gillar juryn detta?

Bagge: Hyllar Måns Zelmerlöw men tror att Kevin kommer att gå samma väg till möttes, ser honom som en minst lika bra artist.

Bard: Instämmer i Lailas positiva kritik. Ser ”Kevin-feber” i Sverige, men vill ändå få bort ”lufsandet på scenen”.

Laila: ”Sveriges svar på Ronan Keating”. Gillar att han har hittat rätt och gör det han är bäst på. Tyckte att det här var det bästa framträdandet av honom.


4. Jens – White light moment (Tove Styrke)

Jens växer för varje vecka och här ger han sig på något helt nytt i form av Tove Styrkes hit ”White light moment”, en poplåt vilket Jens inte har haft någon större framgång i tidigare. Gör han, likt de tidigare deltagarna, om detta till något helt eget? Svaret är nja, det är annorlunda men i samma tempo. Med på scenen finns ett band och visst är det mer rockigt än orginalet. Jens tappar orden i början av refrängen men i övrigt sitter sången bra. Känns dock inte riktigt som ett av hans bättre framträdanden, mer ansträngt och inte samma flow som när han gör låtar i sin egen genre.

Bagge: Gillar stylingen och är ett stort fan av Jens. Anser dock att hans röst är för stor för låten. ”Som en elefant i ett porslinshus”.

Bard: Gillar att han får se Jens med ett band. Tycker dock att låten blottar Jens svaghet, det vrålstarka grunget genom hela låten gör att han tappar känsla.

Laila: Ser låtvalet lite som en lottning, detta var en nitlott. Tycker inte att hans röst kommer till sin rätt här.

 

5. Erik – Euphoria (Loreen)

Med ett orginal som har spelats sönder på radion måste man fråga sig om man kan tänka bort Loreen i ”Euphoria”. Erik har levererat toppframträdanden rakt igenom, i det närmaste, och antar en stor utmaning här. Vi får en annorlunda, lugnare version som är mörkare än orginalet. Verserna skiljer sig mest medan refrängen är mer åt orginalets håll. Det finns inget ont att säga om Eriks röst, den är unik och det känns som det finns en tanke bakom varje ton. Kan det bli problem? Om folk ser en sämre version av orginalet, ja.

Bagge: Loreens version är euforisk, saknar energin som finns i orginalet. Instämde i Lailas kritik. Nästan ledsen över att behöva ge negativ kritik.

Bard: Gillar att han gjorde något eget och satte ett eget märke på låten. Eriks största fan tyckte, föga överraskande, att han var grym ikväll.

Laila: Tyckte att arrangemanget komplicerade framträdandet och att basen förstörde för mycket. Det var surt och inte hans bästa framträdande.

 

6. Elin – Happyland (Amanda Jenssen)

Elin är den tjej som har imponerat mest av alla i årets idol och kombinationen av rap och skönsång har visat sig vara uppskattat bland både juryn och folket. Även Elin har med sig ett band på scenen och det blir ett mer statiskt framträdande än vad vi har vant oss vid, dock ej sämre för den sakens skull. Elin visar sig vara mångsidig och levererar fruktansvärt starka refränger. Bard sitter och dansar i sin stol och det blir stående ovationer från juryn! Bard är på väg upp på bordet!

Bagge: Tycker att Elin är en skitcool tjej, klart bäst ikväll och det hela blir en lång hyllning

Bard: (Omöjligt att höra vad Bard säger eftersom hela publiken stampar i golvet och bidrar till ett muller i hela lokalen. Wow!)

Laila: Det är det här Elin ska göra, hot sexigt och coolt. Det gungade och kokade i studion. Det var förbannat, jävla bra.
7. Gabriel – You’re out of my life (Darin)

Gabriel har gått från klarhet till klarhet och tar sig här an en låt av den kanske mest framgångsrika artisten i Idols historia, Darin. Låten är ”You’re out of my life”, Darins bidrag i Melodifestivalen 2010. En ytterst spännande utmaning! Det är lite tyngre, lite mörkare än orginalet, vilket kanske är nödvändigt eftersom Gabriel har en något mer begränsat röst. Men refrängen går ändå hem, det är känslosamt och kraftfullt på samma gång. Utan att ändra för mycket har Gabriel fått fram en version som passar honom som handen i handsken. Sången är som vanligt stabil, men frågan är om det räcker i konkurrensen.
Bagge: Anser att Gabriel är en bra sångare, vill att han ska fortsätta göra sitt eget, det han är bekväm i. Bagge har blivit ett stort fan av Gabriel.

Bard: Ett magplask, tycker att han gör gammaldagsschlager av en härlig R&B låt. Som en schlager från 1995, ser detta som en återgång. Vill också att han ska förbättra sin engelska.

Laila: Instämmer i Bards sågning. Tycker att han träffade fel och vill ha tillbaka den moderna Gabriel.

 

8. Matilda – Release me (Agnes)

Fick inte speciellt bra kritik förra veckan och tog det mycket hårt efteråt. Nu blir det en version av den kanske största hiten en idol har framfört, nämligen ”Release me” av Agnes. Hur gör man detta eget och framgångsrikt? Fyra dansare finns med på scenen, versionen liknar orginalet i tempo men det är ett lägre tempo och det blir i det närmaste akustiskt och lite bosanova över allt. Ingen dålig sånginsats, men lite väl anonymt?

Bagge: Instämmer i att det var jättebra och att det var en härlig egen version av låten.

Bard: Tycker att låten kräver en ung tjej och sensualitet, något som han tycker att Matilda lyckades leverera på ett bra sätt.

Laila: Ser att hon har tagit till sig av kritiken, tyckte det var jättebra. Vill se mer självförtroende och pondus, men ett steg framåt

 

Jämnt ikväll, verkligen inte självklart vem som får åka här, de som tidigare har fått kritik höjde sig en nivå. Vilka kommer att hänga löst? Det känns ändå som att Matilda och Sandra kommer att stå där ikväll, men det kommer att bli jämnt!

Trots den höga standarden, kvällens mest imponerande framträdande står Robin Stjernberg för med sin låt ”Pieces”. Vilken röst!