(c) Jonatan Staaf, Poplight

(c) Jonatan Staaf, Poplight

Matilda Melin visade ikväll framfötterna och avancerade till nästa veckas fredagsfinal. Förra veckans sågning hade hon skakat av sig och nu är hon nöjd med sin insats vad som än händer under de kommande veckorna. – Jag har trots allt tagit mig hit från lilla Norrland, säger Matilda till Poplight.

Hon har tidigare fått en hel del svala omdömen av juryn och förra veckan brast hon ut i tårar efter deras kritik. Ikväll var hon tillbaka på scenen och framförde en bejudblad version av ”Release me”. Matilda Melin fick bra feedback och tog sig vidare till nästa veckas fredagsfinal.

– Det känns sjukt bra! Det kändes som ett stort lyft, jag försökte bara att skita i all kritik jag har fått och göra min grej för det är det här jag ska göra. Jag kände att jag skulle visa alla som har tvivlat på mig att de hade fel, säger Matilda.

Kritiken som Matilda tidigare har fått har bottnat i att hon väljer fel låtar samt byter stil från vecka till vecka. Nu känner hon att hon har hittat det hon vill göra.

– Det känns som att jag har hittat min genre nu, till viss del i alla fall. Jag känner att jag är en ganska avskalad artist, jag vill gärna ha det akustiskt eftersom det är då jag kan visa vem jag är som artist, säger Matilda.

Idag framförde idolerna låtar av tidigare idoler och det var blandat mellan tidigare vinnare och de som har åkt ut förhållandevis tidigt. Matilda valde själv en låt av 2005 års vinnare, Agnes Carlsson, men är inte säker på att man måste vinna för att nå långt.

– Jag tror inte att det är så viktigt att gå långt för att lyckas efter Idol. Det är såklart att det kan vara en fördel, jag tror att topp-5 är bra för framtiden, det är åtminstone vad jag siktar på och det skulle vara fantastiskt kul att kunna nå så långt. Men det är en lång resa, tolv fredagsfinaler är ingen lek, säger Matilda.

Nu återstår alltså bara sju deltagare och konkurrensen blir tuffare för varje vecka. Matilda är alltså nära sitt mål men vågar ändå inte hoppas på för mycket.

– Alla här är så extremt duktiga, det är omöjligt att avgöra vem som ska åka ut varje vecka. Hur det än går nästa vecka, och eventuellt veckorna efter det, så är jag extremt nöjd med vad jag har åstadkommit. Jag har trots allt tagit mig hit från lilla Norrland, säger Matilda och skrattar.