(c) Jonatan Staaf, Poplight

(c) Jonatan Staaf, Poplight

Det har varit känt inom Eurovision-världen att Kina skulle sända en repris av Eurovision Song Contest 2013 och nu i helgen sände de båda semifinalerna plus finalen och flera medier rapporterar nu att det statliga TV-bolaget CCTV valde att censurera Finlands Krista Siegfrids omtalade lesbiska kyss från programmet.

Bland annat har bloggen chinaescfans och DR rapporterat att under sändningen av Eurovision Song Contest 2013 i Kina hade det statliga TV-bolaget CCTV censurerat Krista Siegfrids omtalade lesbiska kyss från hennes framträdande.

I slutet av Siegfrids nummer i Eurovision Song Contest avslutar hon med att kyssa en av sina kvinnliga körsångare och i Kina klipptes hela det segmentet bort från sändningen.

– Fortsätt lev i förnekelse i eran tråkiga stenålder medans vi andra kommer leva i framtiden, skriver Krista på sin twitter och avslutar inlägget med ”Länge leve kyssen!”

”Ingen överraskning för oss”

På bloggen chinaescfans skriver de att de inte är förvånade över censuren, men att landet är på väg mot en bättre tolerans mot homosexualitet.

– I Kina är homosexualitet inte olagligt, men anses mer att vara ett ”mentalt problem”, skriver de på bloggen.

– Den här censuren kommer inte som en överraskning för oss. Vi tror att en social tolerans mot homosexualitet i ett samhälle av världens mest befolkningsrikaste land är en tidsfråga, men kan inte uppnås över en natt.

KällaDR, chinaescfans, Poplight.