På onsdagsmorgonen kl 08:59 stängde inskicket till bidragen av Melodifestivalen 2014 och i slutändan stod det klart att det var 2 628 bidrag hade skickats in, 79 fler än förra året. Trots detta hoppades Christer Björkman på att det skulle bli färre.

Nu börjar de första bitarna att läggas inför det kommande året med Melodifestivalen 2014. I morse stängde inskicket av bidragen till tävlingen och totalt kom det in 2 067 bidrag till den ordinarie tävlingen och 561 bidrag till Allmänhetens tävling.

”Hade hoppats på färre”

I ett pressmeddelande på Melodifestivalens hemsida berättar Christer Björkman att han hade hoppats på att färre bidrag skulle skickats in till tävlingen.

– ”Antalet inskickade bidrag är i paritet med förra året, och vi hade nog hoppats på färre, att låtskrivarna skulle gallra ännu hårdare och bara skicka in sina allra bästa låtar. Men det är ju roligt med engagemanget, och även om det är några fler bidrag än förra året så är det fortfarande en hanterbar massa”, säger Christer Björkman till SVT.

Förra året skickades det in 2 549 bidrag, varav 647 av dem var till Allmänhetens tävling. I år är antalet bidrag 79 fler än förra året.

Detta händer framöver

Framöver kommer en urvalsjury inom den närmsta tiden att välja ut max 15 bidrag bland de inskickade till den ordinarie tävlingen och minst 1 bidrag bland de inskickade till Allmänhetens tävling. Allmänhetens tävling är endast till för de bidrag som skickas in av upphovsmän som aldrig tidigare fått ett musikaliskt verk utgivet tidigare.

De resterande 16 bidragen kommer att väljas ut internt av SVT. SVT har då möjligheten att välja bland de inskickade bidragen eller specialbeställa låtar från låtskrivare och artister.

Alla tävlande bidrag kommer att presenteras på svt.se/melodifestivalen i höst. Tidigare år har de presenterats från mitten av oktober till början av november. Förra året var första gången som bidragen och artisterna presenterades vid samma tillfälle under två olika presskonferenser den 19 november respektive 26 november.

De bidrag som valts ut till tävlingen kommer man att höra först på Melodifestivalens hemsida samma dag som bidragen tävlar i respektive deltävling.