(c) Jonatan Staaf, Poplight

(c) Jonatan Staaf, Poplight

Efter en lång kamp om att värdskapet för Eurovision Song Contest 2014 mellan de danska städerna Köpenhamn och Herning står det nu klart att Köpenhamn står som segrare, uppgav DR på söndagskvällen.

Idag blev det officiellt att Köpenhamn blir värdstad för Eurovision Song Contest 2014. Tävlingen kommer att hållas i Refshaleøen den 6, 8 och 10 maj 2014 meddelade Danmarks motsvarighet till SVT, DR, på söndagskvällen. Det var länge en tredelad kamp mellan huvudstaden, Herning och Horsens. De två förra var länge lika fullgoda alternativ men det blir alltså huvudstaden som får arrangera tävlingen.

– Vi har som målsättning, att alla gäster som kommer hit ska känna sig välkomna. Eurovision Song Contest skall blive en stor folkfest, något vi kan samlas kring och glädjas över – både här och i resten av Europa. Vi satsar också självfallet på att det blir en begivenhet som vi allesammans kan vara stolta över i lång tid framöver, säger Maria Rørbye Rønn, generaldirektör för DR, i ett pressmeddelande.

Det blir tredje gången som huvudstaden får arrangera den enorma musiktävlingen. 1964 hölls tävlingen i konserthallen på Tivoli och senast, 2001, stod Parken som värd.

– Jag är glad och stolt över att vi lyckades att få Eurovision till Köpenhamn. Det glädjer oss att få visa Danmarks huvudstad från sin bästa sida. Tillsammans med resten av Danmark vill vi ta emot fans, journalister och alla andra besökande med öppna armar. Med valet av Refshaleøen är jag säker på att vi får en spännande och nyskapande ram för Eurovision Song Contest 2014, säger stadens borgmästare Frank Jensen.