(c) Jonatan Staaf, Poplight

(c) Jonatan Staaf, Poplight

Sedan tidigare år har Azerbajdzjan ständigt anklagats för röstningsfusk i Eurovision och trots att EBU skärpt reglerna gällande röstningen i hopp om att förhindra orättvist resultat så anklagas Azerbajdzjan ännu en gång för röstningsfusk i tävlingen.

Förra året var det på tapeten att Azerbajdzjan anlitade call-centers i vissa länder där intresset för Eurovision Song Contest är svalare än andra länder och en jurymedlem ur jurygruppen från Malta gick ut med sina misstankar förra året då han avslöjade att juryn inte hade tilldelat Azerbajdzjan en placering inom deras topp tio och ändå lyckades Azerbajdzjan få 12 poäng från Malta.

Efter detta valde EBU att strama åt röstningsreglerna för att förebygga fusk och valde därför att jurygrupperna skulle rangordna alla bidrag istället för deras topp tio (för då blir i princip resten av bidragen på plats 11) och ändå lyckades Azerbajdzjan kamma hem flest tolvor i årets Eurovision.

För min egna del såg jag inte det som att Azerbajdzjan skulle ha ”fuskat” då jag tyckte själv att de hade ett otroligt bra nummer så då borde det ha skett naturligt med en sådan hög position, men nu har flera medier rapporterat om att Azerbajdzjan ännu en gång fuskat med röstningen. 12points.tv har bland annat rapporterat att de funnit bevis i form av en video där reportrarna agerade vanliga medborgare i Litauen och söker upp rysktalande män som erbjuder dom pengar för att rösta på Azerbajdzjan i Eurovision.

Även Aftonbladet har skrivit om detta idag där de även fått ”inga kommentarer” från EBU-chefen Jon Ola Sand.

Dessutom enligt sajten esctracker.com så uppger dom att Azerbajdzjans bidrag ”Hold Me” ligger just nu på plats 368 på iTunes i Malta, och Malta som sagt i sin tur gav 12 poäng till Azerbajdzjan. Annan kul info som jag läste just nu på den sidan är att Sveriges bidrag ”You” är just nu mest populärast i Azerbajdzjan på en fjärde-plats, trots att vi inte fick några poäng från Azerbajdzjan i år.

Jag tror att vi får vänta tills vi får ta del av de fördelade rösterna mellan tittarna och juryn som brukar komma inom någon vecka och då blir det intressant att se hur det ligger till, för om Azerbajdzjan ligger bra till hos juryn så motbevisar det lite teorin om att de köper röster… så länge de inte mutat jurygrupperna, men det skulle vara högst osannolikt. Vi får även hålla utkik när vissa länder går ut med sina egna fördelade resultat mellan juryn och TV-tittarna.

Källa: 12points.tv, Aftonbladet, esctracker